Hej igen.
Balans är en viktig sak och i många "ämnen". Läser man din blogg så¨har du, av olika skäl, ägnat en hel del tid åt inåtskådande. Och som sagt så är det en bra sak att göra lite då och då. Men som du även nyligen skrivit så får det vara lite balans med att titta utåt med. Nu har det varit vinter och med tanke på Coronan så är ju livet till viss del begränsat. Då har man förstås lite mer tid för att titta lite inåt. Men nu är det vår, ljuset är tillbaka och rätt snart kommer ju värmen med. Och med tanke på att vaccinationer börjar ta fart ordentligt (räknar med att få inom en månad ca) så kommer Covid-19 tryckas tillbaka sakta men säkert. Så nu får man träna på att blir lite mer social igen *haha*. Men tiden inbjuder förstås till mer utåttittande. Vad jag kunde se i senare inlägg så hade du startat med det nu. Till slut vill man träffa människor. Vi är ju i grunden sociala personer och behöver det. Förstås i kombination med lite inåttänk. Båda saker har sin plats och det är det som skapar balans. Balans är bra i det mesta. Balans i umgänge (läs man behöver tid för sig själv), om man är i förhållande så får det vara balans där med. Balans mellan fritid och arbete/studier. Jag egentligen i allt.
Du skriver mycket om andlighet. Ett begrepp som inte har en självklar definition. Många tänker nog direkt på något "halvreligiöst". Och så kan det nog vara för en hel del. Speciellt de som har en ....fundersam läggning". Men det kan förstås vara annat med.
Själv är jag relativt pragmatiskt och så är jag.....man. Brukar skilja en del mellan könen trots allt. Mycket beror på ens personlighet. Vissa är funderare och kanske lite sköra. Andra är tvärtom.
Själv kan jag fundera en del och filosofera lite och ibland med skåda naveln. Nyttigt....ibland. Men sedan lyfter jag blicken igen. Drar nytta av livserfarenheter och tittar framåt. Så fundera lagom är nog bra. Har man innehåll i sitt liv så har man kanske inte tid att fundera.....för mycket.
Tror att faran med för mycket inåttänk är att det lätt kan bli kanske lite för mycket självömkan. Det i sig är förstås inte alltid negativt. Ibland är det faktiskt synd om en :-). Men balans i det med är nog bäst.
Du skriver om "kurser" och är ju rätt kritisk. Har själv aldrig gått någon och heller aldrig känt varken lockelse eller behov. Kanske går många för att det är lite modernt. Har förstås hört talas lite om det hela och då även noterat att det kan bli lite som en "religion" som kanske inte har bärighet eller mer vetenskapligt stöd vid en närmare granskning. Tror inte att deltagarna allt fattar det. Vill man inte se så ser man inte.
Du skriver också lite om bekvämlighet, typ fisa i bilen *haha*. Människan, och andra arter med, är i grunden bekväm. Lätt att låta hjulen rulla helt enkelt. Och i de flesta fall är det förstås inte fel. Konflikter kan vara bra men inte om de sker för ofta. Men ibland måste man faktiskt göra vissa förändringar. Vilket förstås inte alltid är det lättaste. Man kan ganska ofta se det på arbetsplatser. Man är bekväm i det man är i. Ibland fast man egentligen inte trivs.
Sen tror jag att det är lite åldersrelaterat. Man är helt enkelt inte sååå förändringsbenägen när man är lite....äldre. Jag är 61. Är man 25 är det en helt annan sak. Det kan nog även vara en anledning till att det inte är helt lätt att hitta en partner. Man är inte riktigt lika beredd att ändra sig för mycket som när man var ung/yngre. Många säger att de är det men det är lättare att säga än att göra.
Solen lyser på oss idag :-)
/AN
Hej.
Klokt skrivet. Tror att det, då och då åtminstone, är bra med lite inåtblick och lite självkännedom. Samt att ställa sig frågorna om vad man vill, vad man känner och kanske inte minst vilka människor man vill ha i sitt liv på olika sätt. Inte alltid, men oftast, kan man göra val med vilka man vill umgås med.
Men till slut måste man gilla sig själv med. Tror det är förutsättningen för att må allmänt bra och därigenom så blir man kanske "trevligare" mot andra med. Så god självkänsla och självförtroende är en bra sak. Vissa har det naturligt, andra inte. Men man kan alltid jobba med det.
Läst dina andra inlägg med. Intressanta i huvudsak. Kanske något för inåtvända ibland :-). Bra med självreflektion mm men också bra att släppa taget lite och titta framåt. "Navelskåderi" är bra i lagom omfattning. Handlar om balans tror jag.
En sak som jag själv tror på är att sätta gränser. På sitt jobb mot "kunder", mot arbetskamrater och chefer. I sitt umgänge med vänner med och förstås om man har en partner. Att sätta gränser kan förstås låta negativt men det behöver det inte vara. Beror lite på hur man framför dem med.
Sist men inte minst tror jag det är viktigt att sätta gränser mot sig själv. Kan vara att stoppa när man är för stressad, kan vara när man tänker för mycket negativt. Kan vara när man är.....för inåtvänd :-).
När jag sett folk på mitt arbete "gå i väggen" så beror det väldigt ofta på att de har lite förmåga att sätta just gränser. Förstås finns det andra skäl med. Men det sticker ut.
Du skriver ju en del. Nog inte så ovanligt att folk "skriver av sig". Dagböcker är väl en sak man tänker på direkt. Vissa skriver böcker. Vissa skriver så att de bara själv läser sina egna alster.
Du har ju valt "blogg" som finns på internet. Vet förstås inte varför du valt just den formen. Men förmodligen är en av anledningarna att du vill att någon läser det. Och kanske i förlängningen att någon skriver en kommentar ibland.
Och det gjorde jag nu :-).
Jag känner inte dig. Att jag hittade till din blogg beror på att jag tittade lite på "vänförslag" på Facebook. Såg att vi hade gemensam bekant.
Ha det fint.
/AN